top of page

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

  • Η ερευνητική  δραστηριότητα της κας Νικολάου αρχίζει από το 1982 όταν ως ειδικευόμενη συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα του Ανοσολογικού Εργαστηρίου του Μαιευτηρίου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ». Μέρος αυτής της έρευνας αποτέλεσε η διδακτορική διατριβή της υπό τον τίτλο: Ιος του ερπητος τυπου 1 και 2 (hsv-1, hsv-) και καρκίνος τυ τραχηλου της μητρας.

  • Ως υπεύθυνη του Ανοσολογικού Εργαστηρίου του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, το ερευνητικό ενδιαφέρον thw επικεντρώνεται στον τομέα της Ανοσολογίας των Λοιμώξεων (αντισώματα βακτηριδίων, ιών, χλαμυδίων), όπως φαίνεται και από τον κατάλογο των εργασιών που έχουν ανακοινωθεί σε Συνέδρια.

  • Επίσης κατά το ανώτερο διάστημα συνεργάσθηκε με την Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών επί διαφόρων Εργαστηριακών Ερευνητικών Προγραμμάτων τα αποτελέσματα των οποίων αποτέλεσαν αντικείμενο ανακοινώσεων.

  • Από το 1991 μέχρι σήμερα στο Ερευνητικό Νευροανοσολογικό Εργαστήριο της Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το ερευνητικό της ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε θέματα Νευροανοσολογίας και κυρίως τη διερεύνηση της παθογένειας των Νευρολογικών Νοσημάτων, όπως ο προσδιορισμός των Ιντερλευκινών (IL – 1β, IL - 6, IL - 10) ο υποδοχέας της Ιντερλευκίνης 2 (R - IL2) ο διαλυτός υποδοχέας της ιντερλευκίνης 2 (S - R - IL2) παράγων νέκρωσης όγκου (TNFβ) β2 μικροσφαιρίνης, ανοσοσυμπλέγματα, τα κλάσματα C5 - C9, παράγων Fβ – ολικό αιμολυτικό συμπλήρωμα (ICAM - 1) και ενδοθηλιακών κυτταρικών μορίων πρόσφυσης (ICAM - 1) στον ορό και το ΕΝΥ. Μετρήσεις υποπληθυσμών Τ- λεμφοκυττάρων (CD3, CD4, CD8) και S - CD4, S - CD8. Ανίχνευση ολιγοκλωνικών αντισωμάτων στο ΕΝΥ, αντισωμάτων κατά της Βασικής Πρωτεϊνης της Μυελίνης αντί (MBP). Μελέτη των αντιγόνων Ιστοσυμβατότητας (HLA - A, B, C, DR, DQ). Οι μελέτες αυτές, είτε έχουν δημοσιευθεί ως εργασίες σε περιοδικά, είτε έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια.

  • 2001: Οργάνωση και ανέπτυξη του πρώτο και μοναδικού Ερευνητικού Εργαστηρίου Ψυχο-Ανοσολογίας.

  • Το Εργαστήριο ασχολείται με την διερεύνηση βιοχημικών και ανοσο-ενδοκρινιλογικών παραμέτρων και την εφαρμογή της μεθοδολογίας του ELISPOT για ανίχνευση των κυτοκινών στις νευρο-ψυχιατρικές διαταραχές : μέχρι τώρα έχουν μελετηθεί διπολικοί ασθενείς διαφορετικής απαντητικότητας στην αγωγή με άλατα λιθίου, γυναίκες πάσχουσες από επιλόχεια κατάθλιψη, αλκοολικοί ασθενείς προ και μετά τη θεραπεία απεξάρτησης. Επίσης, έχουν μελετηθεί καταθλιπτικοί ασθενείς σε κρίσιμα στάδια της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης και προσδιορισθεί ψυχοανοσολογικές και νευροενδοκρινικές παράμετροι, όπως IFN-γ, TNF-α, IL-4, CRP, σεροτονίνη, κορτιζόλη, 2,3 διξυγενάση της ινδολαμίνης(IDO), 5-ύδροξ-ινδολοξικό οξύ (5-ΗΙΑΑ), Brain Derived Neurotrophic Factor (BDNF). Από τα αποτελέσματα αυτά έχουν γίνει 22 ανακοινώσεις σε 11 Διεθνή συνέδρια 19 ανακοινώσεις σε 8 Ελληνικά Συνέδρια, 2 Ελληνικές και 21 ξενόγλωσσες δημοσίεύσεις.

  • Οι εφαρμογές της ELISPOT έχουν παρουσιαστεί σε σεμινάριο και κλινικό φροντιστήριο στην Ελλάδα.

  • Το Εργαστήριο έχει κληθεί να παρουσιάσει το έργο του στις τακτικές συναντήσεις των ΕΙΔΙΚΩΝ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. (Expert Meetings of Association of European Psychiatrics)

  • 8th Psychoimmunology Expert Meeting(Gunzburg, Germany, March 6-8, 2003)

  • 12th AEP (Association of European Psychiatrists) Congress (Geneva, Switzerland, April 14-18,2004)

  • 9thPsychoimmunology Expert Meeting: Neuropsychoimmunology of Psychoses, March 8-11,2007

  • 12th Psychoimmunology Expert Meeting, (Scloss Reisensburg, Gunzburg, Germany March 6-9, 2014

  • Σκοπός της Ψυχο-Ανοσολογίας είναι η καταγραφή της διακύμανσης ανοσολογικών παραμέτρων σε ασθενείς πάσχοντες από ψυχικές διαταραχές, η διερεύνηση της συσχέτισής τους με την παθοφυσιολογία ή ακόμα και την αιτιοπαθογένεια της νόσου, καθώς επίσης η μελέτη των επιπτώσεων της χορήγησης ψυχοτρόπων φαρμάκων σε ανοσολογικές παραμέτρους. Επί ανευρέσεως θετικής συσχέτισης υποομάδας ψυχικά πασχόντων με ανοσολογικό παθογενετικό μηχανισμό, διερευνάται η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης μέσω τροποποίησης της διαταραγμένης ανοσιακής απάντησης.

  • Οι υπόλοιπες ερευνητικές δραστηριότητες αφορούν ποικίλα θέματα όπου συνδυάζονται τα γνωστικά αντικείμενα της βακτηριολογίας, ιολογίας, κλινικής χημείας, μοριακής βιολογίας, με την ψυχιατρική, νευρολογία και νεφρολογία. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνητικών προγραμμάτων (όσων έχουν περατωθεί, εμφανίζονται με την μορφή δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά στην ηλεκρονική διεύθυνση Medline/Pubmed. Scopus και Science Direct.

bottom of page